Składniki:
brokuły, pieczarki, szynka, makaron, czosnek, jogurt, śmietana, ser żółty, pieprz i sól do smaku, olej lub oliwa do smażenia
Jak przyrządzić?
Ugotować brokuły w lekko osolonej wodzie (brokuły powinny być pół twarde), odcedzić, pieczarki przesmażyć z małą ilością oleju lub oliwy. Osolić pieczarki, żeby puściły sok i odparować jak największą ilość wody. Makaron ugotować al dente (kształt dowolny, choć najlepiej wyglądają kokardki), przygotować sos (jogurt naturalny mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy dużo świeżego czosnku, pieprzu i sól do smaku). Kroimy szynkę w dość grubą kostkę. Naczynie żaroodporne nalezy wysmarować tłuszczem. W naczyniu układamy warstwowo makaron, szynkę, podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, następnie pieczarki i brokuły, znowu podlewamy sosem, jeśli naczynie jest dość wysokie warstw może być dowolna ilość. na sam wierzch podlewamy resztką sosu i posypujemy obficie żółtym serem. zapiekać około 15-20 minut.
Uwagi:
Dla urozmaicenia zapiekanki możemy połączyć brokuły z kalafiorem, jeśli dodamy pomiędzy warstwy żółty ser wtedy zapiekanka będzie bardziej ciągnąca :)
Szynka jest najlepsza typu "konserwowa"
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Basia |