Kawa na przeziębienie i chandrę - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

duża filiżanka świeżo zaparzonej dość mocnej kawy (najlepiej z ekspresu, ale może być i rozpuszczalna):
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki rumu - nie więcej, bo się zwarzy!
- kogiel-mogiel utarty do białości z 1 zółtka i 2-3 łyżeczek cukru
- 2 łyżki mleka(może być skondensowane) lub śmietanki (opcjonalnie)
- malutka szczypta cynamonu, imbiru lub gałki muszkatołowej - co kto lubi

Jak przyrządzić?

Do szklanki wlać miód, zalać dobrze ciepłą kawą i zamieszać; dolać mleko i - delikatnie - rum; na wierzch wyłożyć kogiel-mogiel i posypać szczyptą wybranej przyprawy - ja osobiście preferuję cynamon :)

Uwagi:

Świetnie rozgrzewa, jest pyszna i aromatyczna - działa leczniczo zarówno na początek przeziębienia jak i chandrę ! :)UWAGA! Zbyt dużo rumu spowoduje, że mleko się zwarzy - kto chce "mocniejszą" kawę, niech lepiej pozostanie przy czarnej! Przyprawy może być tylko szczypta, żeby jej zapach nie przysłonił zapachu miodu i rumu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
AutorTaroti

Kawa na przeziębienie i chandrę: Podobne przepisy

Kawa na przeziębienie i chandrę: wypróbuj również

Powiązane Tematy