Składniki:
duża filiżanka świeżo zaparzonej dość mocnej kawy (najlepiej z ekspresu, ale może być i rozpuszczalna):
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki rumu - nie więcej, bo się zwarzy!
- kogiel-mogiel utarty do białości z 1 zółtka i 2-3 łyżeczek cukru
- 2 łyżki mleka(może być skondensowane) lub śmietanki (opcjonalnie)
- malutka szczypta cynamonu, imbiru lub gałki muszkatołowej - co kto lubi
Jak przyrządzić?
Do szklanki wlać miód, zalać dobrze ciepłą kawą i zamieszać; dolać mleko i - delikatnie - rum; na wierzch wyłożyć kogiel-mogiel i posypać szczyptą wybranej przyprawy - ja osobiście preferuję cynamon :)
Uwagi:
Świetnie rozgrzewa, jest pyszna i aromatyczna - działa leczniczo zarówno na początek przeziębienia jak i chandrę ! :)UWAGA! Zbyt dużo rumu spowoduje, że mleko się zwarzy - kto chce "mocniejszą" kawę, niech lepiej pozostanie przy czarnej! Przyprawy może być tylko szczypta, żeby jej zapach nie przysłonił zapachu miodu i rumu.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Taroti |