Składniki:
- 2 duże jabłka
- gruszka (może być z puszki)
- marchew
- pomarańcza
- cytryna
- kilka suszonych śliwek węgierek
- 5 dag migdałów
- 5 dag sera ementalera
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ćwierć łyżeczki sosu tabasco
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- kilka listków mięty
Jak przyrządzić?
Jabłka i gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Marchew umyć, oskrobać, pokroić w cienkie kawałki długości około 3 cm.
Śliwki przekroić na pół.
Pomarańczę umyć, zetrzeć na tarce skórkę. Pół owocu podzielić na cząstki, z drugiej połówki wycisnąć sok.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół.
Ser pokroić w kostkę.
Wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy, oliwą i sosem tabasco. Dodać do całości skórkę pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
W salaterce ułożyć owoce, marchew, ser, posypać migdałami i zalać przygotowanym sosem. Przybrać listkami z mięty. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Emilka |