Alabana - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 duże jabłka
- gruszka (może być z puszki)
- marchew
- pomarańcza
- cytryna
- kilka suszonych śliwek węgierek
- 5 dag migdałów
- 5 dag sera ementalera
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ćwierć łyżeczki sosu tabasco
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- kilka listków mięty

Jak przyrządzić?

Jabłka i gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Marchew umyć, oskrobać, pokroić w cienkie kawałki długości około 3 cm.

Śliwki przekroić na pół.

Pomarańczę umyć, zetrzeć na tarce skórkę. Pół owocu podzielić na cząstki, z drugiej połówki wycisnąć sok.

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół.

Ser pokroić w kostkę.

Wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy, oliwą i sosem tabasco. Dodać do całości skórkę pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem.

Jak podawać?

W salaterce ułożyć owoce, marchew, ser, posypać migdałami i zalać przygotowanym sosem. Przybrać listkami z mięty. Życzę smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł
AutorEmilka

Alabana: Podobne przepisy

Powiązane Tematy