Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 30 dag cebuli
- 20 dag pieczarek
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- tarta bułka
- majeranek
- dowolne przyprawy
- sól
- pieprz
Jak przyrządzić?
1. Obrać ziemniaki. Połowę utrzeć na miazgę, a pozostałe - na drobne wiórki, włożyć wszystko do miski i wymieszać.
2. Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju.
3. Do ziemniaków wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki bułki tartej i wymieszać.
4. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz, wg gustu inne przyprawy.
5. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wlać masę ziemniaczaną.
Jak podawać?
Podawać na gorąco z sosem pieczarkowym lub innym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Emilka |