Składniki:
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- szczypta sody oczyszczonej
- 200 g marmolady lub konfitur
- jabłka, pomarańcze, cytryna
- około 2 szklanek mąki
- szczypta cynamonu
- cukier puder
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiej przez sito (używaj tyle, aby otrzymać odpowiednio gęste ciasto). Do mąki wlej roztopioną margarynę lub masło, szklankę cukru, jajko oraz szczyptę sody oczyszczonej rozpuszczonej w nieiwelkiej ilości octu.Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Blachę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
Na cieście wyłóż marmoladę lub gęste konfitury (ja używam z wiśni).
Umyj jabłka i obierz je ze skórki, a następnie pokrój w półplasterki. Dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem pomarańcze i cytrynę. Pomarańcze obierz ze skórki i podziel na cząstki, cytrynę zaś pokrój w plasterki bez obierania. Ułóż na warstwie marmolady jabłka, przetykając je cząstkami pomarańczy i cytryny.
Jak podawać?
Ciasto posypać cynamonem i cukrem pudrem. Świetnie smakuje z kawą. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | 346 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |