Składniki:
Ciasto:- 50 dag mąki- 20 dag cukru pudru- 15 dag margaryny- 3 łyżki miodu- 2 jajka- aromat migdałowy- 3 łyżeczki sody (jeśli ciasto jest gęste dodać 2 łyżki mleka lub smietany)- sól- dżemKrem do wuzetek:- 1/2 kg margaryny- 20 dag cukru pudru- 3 szklanki mleka- 3 łyżki grysiku- 4 cukry waniliowePolewa do wuzetek:- 13 dag masła- 20 dag cukru pudru- 2 łyżki miodu- 2 łyżki wody- 2 dag kakao
Jak przyrządzić?
Ciasto:Margarynę posiekać w mące. Miód stopić, wystudzić i dodać pozostałe składniki. Zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na parę minut. Potem ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki. W rozgrzanym piekarniku około 180 stopni. Krem do wuzetki:Na wrzące mleko z cukrem waniliowym wsypać grysik ciagle mieszając by nie było grudek. Gotować 1/2 godziny, na koniec wsypać cukier, wystudzić. Margarynę utrzeć do białości. Dodać do reszty.Polewa:Miód i masło stoić. Dodać cukier, wodę i kakao. zagotować, ochłodzić trochę i wylać na ciasto.
Jak podawać?
Pierwszy placek smarujemy dżemem, przykrywamy. drugi placek smarujemy kremem i przykrywamy. Na wierzch polewamy polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Emilka |