Sk艂adniki:
Grysik:
- 1 litr mleka
- 1 palma
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka grysiku (rozmiesza膰 w 1/2 szklance wody lub mleka)
Kakao:
- olejek rumowy
- rodzynki
- 7 paczek herbatnik贸w
Jak przyrz膮dzi膰?
Z podanych sk艂adnik贸w ugotowa膰 grysik. Doda膰 do ugotowanego grysiku:
- 4-5 艂y偶ek kakao
- olejek rumowy
- rodzynki
Ca艂o艣膰 wymiesza膰.
Na blaszce roz艂o偶y膰 herbatniki, wyla膰 mas臋 grysikow膮, przykry膰 herbatnikami.
Polewa:
1 ca艂e jajko + 4 艂y偶ki cukru ubi膰 doda膰 3 艂y偶ki kakao, ubija膰 dodaj膮 1/2 kostk臋 palmy roztopionej gor膮cej. Posmarowa膰 gor膮c膮 polew膮 herbatniki.ciasto pozostawi膰na kilka godzin do ostygni臋cia.
Jak podawa膰?
Ciasto jest naprawd臋 bardzo pyszne. Jest mi臋ciutkie i dos艂ownie rozp艂ywa si臋 w ustach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 16 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Przybli偶ony koszt | 10 z艂 |
Autor | Emilka |