Składniki:
ciasto kruche: 2 szkl. mąki pszennej, 125 dkg masła, 1/2 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
masa migdałowa: 125 dak masła, 200 g migdałów w płatkach, 2 jaja, 1/2 szkl. cukru pudru
ponadto: 3 szkl. mleka, 2 budynie waniliowe, 5 jabłek - ok. 1 kg
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść ciasto i schłodzić.
Masa migdałowa: masło rozpuścić, wymieszać z migdałami i ostudzić.
Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka i wymieszać.
Dodać masło z migdałami i wymieszać.
Budynie ugotować na mleku.
Jabłka obrać, zetrzeć (jeśli mają zbyt dużo soku - odcisnąć)
Ciasto rozwałkować na blasze (24/36) i nakłuć widelcem. Podpiec ok. 10 min., następnie na podpieczone ciasto nałożyć jabłka, na to wylać budyń a na budyń masę migdałową.
Piec 50-60 min w temp. 180-200 C.
Po upieczeniu mozna posypać płatkami migdałowymi.Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | benik |