Składniki:
- 1/2 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 30 dag startego sera żółtego
- słoiczek majonezu Winiary (kwestia gustu, ja lubię najbradziej ten)
- sól, pieprz, majonez
Jak przyrządzić?
Karkówkę pociąć na plastry 1 - 1,5 cm, rozbić. Następnie posolić, popieprzyć z obu stron, wysmarować mięso czosnkiem (najlepiej prosto z wyciskarki) również z obu stron. Tak przygotwane mięso ułożyć na folii aluminuowej w naczyniu żaroodpornym lub zwykłej formie do ciasta. Teraz przykryć pokrojoną cebulką, startym serem i posmarować całość majonezem. Wsadzić do ciepłego piekarnika i piec minimum 40 minut w temp. około 180-200 stopni C.
Jak podawać?
doskonale smakuje z ziemniakami, frytkami
Uwagi:
Nie przestraszcie się, że podczas pieczenia cała potrawa będzie pływała w tłuszczu. To majonez. Ja w trakcie pieczenia po prostu wylewam to co się wytapia. Karkówka i tak ma w sobie trochę tłuszczyku, więc nie tak łatwo ją wysuszyć zbyt długim pieczeniem. Podałam wersję podstawową, ale można urozmaicić smak dodając różnych przypraw i ziół jakie się lubi. Ja w tym daniu skupiam się smakowo na czosnku i dodaję całą główkę, ale rozumiem, że czosnek w takich ilościach nie każdemu smakuje.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | rrruda |