Składniki:
- Biszkopt:- 7 jaj- 7 łyżek cukru- 5 łyżek mąki- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:- 3 szkl. mleka- 9 łyżek kaszy mannej- 1 cukier waniliowy- 300 gram margaryny - 2 szkl. cukru pudru- 100 gram wiórek kokosowych- 5 łyżeczek żelatyny- połowa słoiczka dżemu (dowolny)
Jak przyrządzić?
Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze minutę. Dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem, wlać biszkopt i upiec. Krem:Mleko zagotować z cukrem waniliowym, dodać kaszę manną i gotować aż zgęstnieje. Ostudzić.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzoną masę nie przerywając miksowania , następnie dodać wiórki kokosowe, na końcu rozpuszczoną żelatynę.Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem, na to nakładamy krem. Gdy zgęstnieje, polać polewą.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, łyżka, garnek.
Jak podawać?
Kroić na kawałki.
Uwagi:
Krem po przygotowaniu należy natychmiast wyłożyć na biszkopt, gdyż szybko gęstnieje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | matim |