Gysikowiec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- Biszkopt:- 7 jaj- 7 łyżek cukru- 5 łyżek mąki- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:- 3 szkl. mleka- 9 łyżek kaszy mannej- 1 cukier waniliowy- 300 gram margaryny - 2 szkl. cukru pudru- 100 gram wiórek kokosowych- 5 łyżeczek żelatyny- połowa słoiczka dżemu (dowolny)

Jak przyrządzić?

Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze minutę. Dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem, wlać biszkopt i upiec. Krem:Mleko zagotować z cukrem waniliowym, dodać kaszę manną i gotować aż zgęstnieje. Ostudzić.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzoną masę nie przerywając miksowania , następnie dodać wiórki kokosowe, na końcu rozpuszczoną żelatynę.Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem, na to nakładamy krem. Gdy zgęstnieje, polać polewą.

Potrzebne przybory:

Mikser, miska, łyżka, garnek.

Jak podawać?

Kroić na kawałki.

Uwagi:

Krem po przygotowaniu należy natychmiast wyłożyć na biszkopt, gdyż szybko gęstnieje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Autormatim

Gysikowiec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy