Sk艂adniki:
Opakowanie scampi (raki, najlepiej kupic od razu same odwloki) - tak zeby bylo ok. 40-50 sztuk; paczka makaronu, najlepiej spaghetti; jedna glowka czosnku; tluszcz do smazenia (maselko albo olej roslinny); przyprawy: pieprz, sol; pietruszka; moze byc (i nawet wskazana jest) dowolna ilosc parmezanu
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Jesli scampi sa mrozone, musimy je wrzucic do cieplej wody i za chwile zabrac sie za wydobywanie ich ze skorupek.
Potem czosneczek obieramy i siekamy drobniutko w kosteczke albo plasterki i podsmazamy na maselku lub oleju, gdy juz zmieknie, wrzucamy na te patelache nasze scampi i smazymy do mementu kiedy wszystkie zrobia sie rozowe, wtedy przyprawiamy(nie za duzo pieprzu)i dorzucamy pietruszke.
2. W miedzyczasie trzeba jeszcze pamietac o makaronie! Garnek dosyc duzy napelniamy woda (ok. 3/4), dodajemy troche vegety i soli, a gdy zaczyna wrzec lyzke oleju i kiedy juz tak naprawde, naprawde wrze wrzucamy makaron. Gdy tylko zanurzy sie w wodzie zamieszac, zeby sie nie posklejal; po ugotowaniu (al dente, oczywiscie) odcedzamy na sitku i przeplukujemy zimna woda (nie za dlugo, bo bedzie zimny)...po co ja pisze jak sie makaron gotuje???
3. Podajemy szybciutko, troche makaronu, troche scampi, troche sosu ktory powstal przy ich smazeniu i posypujemy parmezanem.
Uwagi:
Nie radze spotykac sie z kimkolwiek tego samego dnia, ze wzgledu na dosc duza ilosc czosnku ;-P
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Krysia |