Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl. maku
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki margaryny Kasia
Jak przyrządzić?
Żółtka i cukier utrzeć "do białośći", dodać margarynę (najlepiej o temp. pokojowej, wtedy łatwo się rozciera). Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, potem mak a na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie mieszamy łyżką. Formę podłużną do babek lub tortownicę natłuszczamy i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez ok. 45 min. Pod koniec najlepiej sprawdzic patyczkiem, czy nie ma już surowego ciasta. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, jeżeli oczywiście zdążymy bo ciasto znika w mgnieniu oka...
Potrzebne przybory:
najlepiej makutra i pałka, ale za pomocą miksera też wyjdzie
Uwagi:
Myślę, że babka najlepsza jest świeża, choć nie próbowałam nigdy z dnia następnego bo po prostu już jej nie było.
Miłego pieczenia i wcinania, Pozdrowionka dla wszystkich, którzy zechcą spróbować mojego przepisu! Nie jest on mojej twórczości ale jest prosty i zawsze wychodzi. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zwierzuś |