Składniki:
4 duże jabłka, 3/4 szkl. mąki, cukier, śmietana kwaśna
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i w sposób raczej niedbały wkrajamy do garnka. Zalewamy jabłka wodą i gotujemy jak na kompot dodając cukru. Mąkę zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto, tak aby nie lepiło się do rąk. Następnie ciasto wałkujemy i kroimy podobnie jak łazanki w kwadraciki (można też wykorzystać makaron łazankowy, ale z własnym ciastem jest smaczniejsza). Kluseczki przesypujemy mąką i wrzucamy do gotującego się kompociku. Chwilę gotujemy i gdy kluseczki zaczną wypływać na wierzch zalewamy zupkę śmietaną z rozrobioną w niej wcześniej łyżką mąki. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe!
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, wałek
Uwagi:
Doskonała i na gorąco i jako chłodnik prosto z lodówki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Autor | izuniass |