Sk艂adniki:
- 15 dag sera mozzarella,
- 15 dag sera wedzonego (niewazne jaki, byle smaczny i slony),
- 15 dag sera gorgonzola,
- kubek kwasnej, chudej smietany,
- pieprz, ziola prowansalskie,
- 2 zabki czosnku,
- sol i kropla oliwy do gotowania makaronu,
- makaron, jaki kto lubi, ilosc tez - jak kto lubi.
- kapary albo oliwki, wedle gustu.
Jak przyrz膮dzi膰?
Smietane wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy sporo pieprzu, czosnek przecisniety przez praske, duza szczypte ziol prowansalskich i stawiamy na najmniejszym ogniu, jaki jest mozliwy. Kiedy smietana zaczyna "bulkac" wrzucamy pokrojone w niewielka kostke sery. Mieszamy czesto, nie zwiekszamy gazu. Jest czas na makaron, kazdy wie jak ugotowac, proponuje ok 7 minut, wtedy bedzie jedrny ale juz miekki. Jak sery sie dokladnie rozpuszcza w smietanie a makaron sie ugotuje, wystarczy odczedzic (nie sery ale makaron) i podawac, smacznego:)Jesli ktos lubi, to kazda porcje posypac kaparami albo krojonymi oliwkami.
Potrzebne przybory:
garnek, kuchenka z gazem i cierpliwosc w mieszaniu sosu.
Jak podawa膰?
W glebokim talerzu, reszte fantazji pozostawiam w Waszych rekach, ale fajnie wyglada podana na wielkim lisciu salaty lodowej.
Uwagi:
Jak wrzucimy za duzy gaz to nam sie wszystko spali, wiec z tym ostroznie :)Kalorie sa niesamowite w tej potrawie, ale mamusia zawsze mowila, ze jak sie nie laczy sera, makaronu i miesa to kalorie ida precz, miala racje :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 2 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | Martana |