Składniki:
Ciasto: 50dag mąki tortowej, 3żółtka, całe jajko, ćwierć szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju, niepełna szklanka (ok. 230ml) ciepłego mleka, 7-8 dag świeżych drożdży, aromat rumowy, pół kieliszka wódki lub octu.
Nadzienie: słoik dzemu lub konfitury (najlepiej wiśniowej).
Do smażenia: litr oleju lub 1 kg smalcu.
Do posypania: cukier puder.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozkruszyc do miski, dodac pozostałe składniki ciasta, wymieszać i starannie zagnieść. Przykryć ciasto i zostawić na godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło. Następnie odrywać po kawałku, rozpłaszczać na dłoni, kłaść na środek każdego placka troszkę nadzienia i starannie zlepiać ciasto, formując kształtne pączki. Układać je na ściereczce posypanej mąką. Trzymać w cieple by podrosły. W płaskim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący partiami kłaść pączki (powinny swobodnie pływać) i smażyć najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Usmażone przekładać na tacę lub na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłuszczu. Ciepłe pączki posypać cukrem pudrem (ambitni mogą oczywiście je polukrować).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | 100g-355kcal |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Mośka |