Składniki:
Farsz:
- tuńczyk w oleju z puszki
- biały zwięzły ser (ilość taka jak połowa ilości objętościowej tuńczyka lub mniejsza)
- biała część pora (ok. 1/4 części tuńczyka)
- marchew surowa (tyle co pora)
- ząbek czosnku
- lubczyk suszony do smaku (dość sporo)
- sól do smaku
Ciasto pierogowe:
- 1/2 jajka
- 1/2 kg mąki
- ok. 220 ml wody (niepełna szklanka)
Jak przyrządzić?
I. FARSZ:
1. tuńczyka odcedzamy z oleju,
2. marchewkę tniemy w drobniutkie paseczki (naprawdę chude i krótkie)
3. pora również tniemy, tyle że w chude talarki,
4. podsmażamy krótko na oleju marcheweczkę oraz pora (pora na olej dajemy chwilę po marchewce), wygniatamy do tego ząbek czosnku, solimy do smaku, oraz doprawiamy lubczykiem suszonym,5.mieszamy podsmażone warzywa z tuńczykiem i serem,
II. sporządzamy ciasto pierogowe i robimy małe pierożki (mniejsze są smaczniejsze ze względu na proporcje farszu do ciasta)
Potrzebne przybory:
zręczne palce do klejenia pierożków, może być gruba tarka do marchwi
Uwagi:
fajnie jest konsumować te małe pierożki jak paszteciki, tyle że z rosołem, lub polane sosem pomidorowym lub słodko-kwaśnym
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | ROMMAR |