Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 4 żółtka
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 masło roslinne
- 2 serki homogenizowane waniliowe (2x200g)
- 2 szkl. mleka pełnego w proszku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyzki żelatyny "bez gotowania"
+ 1 lub 2 paczki biszkoptów okrągłych
Pącz:
- 2 szkl.kawy rozpuszczalnej przygotowanej z 4 łyżeczek kawy
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników. Piec 30 min w temp. 180*.
Krem: Na samym początku rozpuścić 2 łyżki zelatyny w jednej szklance gorącej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszysta masę. Dodać masło (najlepiej w temp. pokojowej), ucierając dodać mleko w proszku, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę (uważac aby żelatyna nie była za gorąca, gdyz krem może się zwarzyć.)Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć połową pączu. Na to nałożyc połowę kremu. Na tym poukładać biszkopty i pokryc resztą kremu. Odtawic w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto można udekorowac kupioną polewą czekoladową lub startą czekoladą.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Jeśli ktos nie lubi kawowych ciast, można zamiast zwykłej kawy rozpuszczalnej użyć Cappuccino. Efekt taki sam!
Ciasto jest deklikatne i rozpływa się w ustach!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio |
Autor | Monia |