Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki maślanki
- 3 jajka
- 2 cukry waniliowe
- 2 proszki do pieczenia
Wierch ciasta:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka śmietanki (słodka, płynna, ok. 22%)
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki ciasta połączyć (mąka, cukier, maślanka, jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia). Przelewamy do formy (dużej). Surowe ciasto posypujemy wiórkami wymieszanymi z cukrem. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy na wiórki śmietankę. Ważne żeby smietanka była płynna dzięki czemu wiórki wchłoną ją całą, czekamy aż ostygnie i smacznego :)
Potrzebne przybory:
robot kuchenny :)
Uwagi:
Jeżeli ciasto zostanie na drugi dzień radzę wtawić do lodówki bo inaczej śmietanka w wiórkach może skisnąć.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | skrzypin |