Składniki:
3/4 kg ziemniaków, 3/4 kg mięsa mielonego, 3/4 kg kapusty kiszonej, przyprawa do mielonego, tłuszczyk (smalec, masło), sól
Jak przyrządzić?
Gotujesz ziemniaczki - ugniatasz tłuczkiem, smażysz kapustkę - tak z 15 minut na smalcu, odkładasz, następnie smażysz (10 minut) mięsko -wcześniej przyprawione wg własnego gustu, smarujesz naczynie żaroodporne masełkiem, wykładasz ziemniaki, mięcho, kapucha - tak ze dwa razy - ale by na wierzchu były również ziemniaki,które smarujesz masełkiem, wkładasz cudo do nagrzanego do 150 st C. piekarnika i zapiekasz z pół godzinki - lub 45 minutek, no i to cała filozofia :)
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne,patelnia
Jak podawać?
bezpośrednio z piecyka w naczyniu w którym się zapiekało
mniam mniam :)
Uwagi:
nie spal kapuchy - będzie niesmaczne!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | uuuu - lepiej nie liczyć :) |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | walecha |