Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 6 jajek
- niepełna szklanka zmielonego maku
- szklanka mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- aromat rumowy
- 25 dag masła
- niepełna szklanka cukru
- szczypta soli
- torebka cukru waniliowego
- torebka proszku do pieczenia (pojedyncza porcja)
- 10 dag czekolady gorzkiej
Jak przyrządzić?
Surowy mak zmielić w maszynce, wsypać do mleka, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać skórkę cztrynową i kilka kropli aromatu, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka nie przerywając ucierania. Dodać mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Do 1/3 ciasta dodać mak, rezstę ciasta wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę czekoladą.Formę na babkę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać najpierw ciasto z czekoladą, a następnie ciasto makowe.Lekko zamieszać widelcem aby powstał wzór marmurkowy.Babkę piec 60-70 minut w temperaturze 175 stopni.Po upieczeniu zdjąć formę i posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Babka jest bardzo dobra, upiekłam ja na Święta Wielkanocne i wszystkim smakowała. Ja robiłam z 3/4 porcji ponieważ nie dysponuję dużą foremką babkową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ulik |