Składniki:
- 4 jajka
- 25 dag cukru
- 1 kg twarogu (chudego)
- 2 torebki budyniu waniliowego (ugotować na 1/2 l mleka)
- 1 łyżka kakao
- 5 dag masła
- 2 torebki cukru waniliowego
- 10 dag mąki
- posypka czekoladowa
- rodzynki
Jak przyrządzić?
- jajka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg i ugotowany budyń. Dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich wsypać kakao, do drugiej rodzynki, wyrobić.
- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Przekładać do niej na przemian porcję jasnego i ciemnego ciasta, wierzch wyrównać.
- wstawić do piekarnika nagrzanego, piec w temp. 175 st. przez 60 minut.
- masło wyrobić z cukrem waniliowym, mąką i posypką czekoladową na kruszonkę, rozłożyć ją na cieście po 20 minutach pieczenia.
Jak podawać?
podawać z bitą śmietaną. Smacznego!
Uwagi:
Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku (wyłączonym) jeszcze przez około 15 minut. Potem wyjąć sernik i zdjąć formę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |