Składniki:
Tortilla:
- mąka (najlepiej kukurydziana)
- gorąca woda
- oliwa
- trochę proszku do pieczenia
- sól
Nachos:
- sok z limonek
- oliwa
- papryka (ostra, mielona)
- kminek
- sól
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek (zależnie od ilości mąki, na kilo dawałam dwie), dolac oliwę (na kilo jakieś pół szklanki) i sól. Powoli dolewać gorąca wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielic na kulki wielkości piłeczki golfowej.Rozwałkować na cienko (u mnie było widać sęki stolnicy) i smażyć (na teflonowej patelni można bez tłuszczu). Gdy zaczną robic się bąble na ciescie - odwrócić. Ciasto lub usmażone tortille można zamrozić, usmażone mozna przechowywać w jakimś pudełku, jak się ciasto zeschnie to wystarczy je podgrzać - nadal będzie dobre.Nachos:Pokroić usmażone tortille na trójkąty, ułożyć na blasze, posmarować wymieszanymi sokiem, papryką, oliwą, kminkiem i solą. Zapiekać w piekarniku aż uzyskają odpowieni kolor.
Jak podawać?
W tortille można zawinąć mięsko z różnymi fasolami, nachos są dobre z zupą (np. meksykańską krewetkową) albo do chrupania przed telewizorem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Hela |