Składniki:
herbatniki, duża porcja budyniu czekoladowego, mleko, 6 łyżek kaszy manny, mleko, cukier, krakersy, puszka słodzonego mleka skondensowanego, paczka wiórków kokosowych, 4 łyżki śmietany, cukier puder
Jak przyrządzić?
Na blaszce układamy warstwami:
pierwsza warstwa - suche herbatniki
druga warstwa - dużą porcję budyniu czekoladowego przyrządzamy według przepisu (osładzajac) i dosypujemy do niego 6 czubatych łyżek kaszy manny w razie potrzeby podlewając mlekiem, jeszcze gorącą masę wylewamy na herbatniki
trzecia warstwa - układamy warstwę krakersów
czwarta warstwa - przyrządzamy z mleka skondensowanego karmel (gotujac ok. 4 godz. zamknięta puszkę w garnku z wodę) i wylewamy na krakersy
piąta warstwa - układamy krakersy
szósta warstwa - paczkę wiórków kokosowych mieszamy z czterema łyżkami śmietany i ok. czterema łyżkami cukru pudru, wykładamy na wcześniejszą masę
siódma warstwa - układamy warstwę herbatników
Całe ciasto odstawiamy na około 3-4 godz. do chłodnego miejsca.
Uwagi:
Proporcja herbatników i krakersów zależy od blaszki w której mamy zamiar przyrządzić ciasto, na dużą blachę jedna warstwa zajmuje ok. 2,5 paczki herbatnikow (2 warstwy) i około 3/4 paczki krakersów.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Slwiaaa |