Składniki:
Upiec biszkopt. Masa makowa: 1/2kg maku, szklanka gorącego mleka, 1/2 łyżki masła, 3 białka (ubić), 15 dag cukru, 2 łyżki miodu oraz bakalie (rodzynki, migdały), olejek migdałowy. Masa orzechowa: kostka masła, 3 żółtka, 1/2 szkl. mleka, 15 dag cukru pudru, 15 dag orzechów mielonych, 100 ml wódki.
Jak przyrządzić?
Do garnka wsypać mak i resztę składników, zalać gorącym mlekiem. Włożyć ubite białka, postawić na piecu i przegotować. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Orzechy włoskie zmielić i zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, wlać wódkę, dodawać przestudzone orzechy i zmiksować. Masę orzechową wyłożyć na masę makową. Można polać polewą. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Iwona |