Zobacz przepis na perfekcyjny w smaku, kruchy makowiec świąteczny
JOANNA HIRSZLER • dawno temuNa pewno zgodzisz się ze mną, że makowca nie może zabraknąć w Wigilię. Jego wykonanie wprawdzie jest pracochłonne, bo musisz przygotować zarówno ciasto jak i masę makową. Niemniej jednak po jego upieczeniu będziesz mieć ogromną satysfakcję. Być może to będzie twój pierwszy, własnoręcznie upieczony makowiec!
Do przygotowania tego ciasta z makiem potrzebne ci będzie:
- 20 jajek;
- ½ litra mleka 3,2%;
- 200 g cukru;
- 250 g masła;
- 1/2kg maku;
- 350 ml mleka;
- 250 g bakalii;
- 1 łyżeczka olejku migdałowego;
- 1 kg mąki;
- 16 g cukru waniliowego;
- 100 g drożdży;
- 2 łyżki cukru.
Zgodzisz się ze mną, że domowy makowiec jest zdecydowanie smaczniejszy niż jego wersja sklepowa?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze