Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 4 komentarzeChociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy i przygotuj pyszny, rodzinny posiłek. Możesz też zapoznać się z kilkoma sprawdzonymi przepisami Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, który przedstawia własne spojrzenie na kuchnię polską. Co przyrządzisz dziś na obiad? Zupę pomidorową, kotlety mielone z mizerią czy gęsie udo z buraczkami?
Ten artykuł ma 3 strony:
Przepis na kotlety mielone z mizerią
Kto nie lubi kotletów mielonych? W połączeniu z mizerią stanowią doskonałą propozycję na rodzinny obiad. Jak przygotować ten pyszny zestaw?
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- sos sojowy,
- sos tabasco,
- zielony sos tabasco,
- 1 biała cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- olej rzepakowy,
- koper,
- 2 zielone ogórki,
- 100 g śmietany 18%,
- cytryna,
- sól i cukier.
Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, jajko, cebulę i bułkę, a następnie dopraw sosem sojowym i odrobiną sosu tabasco. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym, a następnie wstaw na 15 minut do piekarnika. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z zielonym sosem tabasco, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Następnie dodaj mieszankę do ogórków pokrojonych w cienkie plastry i posyp posiekanym koperkiem. Kotlety podawaj z purée ziemniaczanym.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze