Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 4 komentarzeChociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy i przygotuj pyszny, rodzinny posiłek. Możesz też zapoznać się z kilkoma sprawdzonymi przepisami Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, który przedstawia własne spojrzenie na kuchnię polską. Co przyrządzisz dziś na obiad? Zupę pomidorową, kotlety mielone z mizerią czy gęsie udo z buraczkami?
Ten artykuł ma 3 strony:
Przepis na gęsie udo z kapustą i burakami
Brzmi kusząco? Sprawdź, jak smakuje. Nie będziesz zawiedziona!
Składniki:
- 4 gęsie udka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2–3 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- kilka gałązek tymianku,
- czarny pieprz.
Wymieszaj sos sojowy z miodem i startym czosnkiem, a następnie natrzyj mieszanką udka. Obłóż mięso gałązkami tymianku i wstaw na 1–1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 160°. W czasie pieczenia polewaj udka wytopionym tłuszczem. Serwuj z purée ziemniaczanym, modrą kapustą oraz sałatką z buraczków połączonych z sosem tabasco.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze