Biały sos
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/sos-bialy-efa86ef5347401e0fbb1b9,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Biały sos to świetny dodatek do pizzy, ryby czy potrawki z kurczaka. Jego przygotowanie jest banalnie proste, składniki są proste, a efekt naprawdę zaskakuje. Przeczytaj przepis i stań się szczęśliwą posiadaczką tajemnej wiedzy, która jeszcze nie raz i nie dwa uratuje twoje dania.
Przygotuj:
- kostkę bulionową drobiową
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ewentualnie pieprz i natkę
1. Przygotowanie białego sosu rozpocznij od roztopienia masła w garnku.
2. Dodaj teraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Sos do mięsa czy pizzy musi być idealnie gładki.
3. Pora wlać pół kubka bulionu i pół kubka mleka. Znów dokładnie połącz składniki pysznego sosu.
4. Przepis na sos zaleca jeszcze doprawienie go pieprzem i pietruszką, ale nie musisz tego robić. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze