Przygotuj jedyne w swoim rodzaju ciasto z oliwy z oliwek!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuChrupiące na zewnątrz oraz aromatyczne i miękkie w środku – takie właśnie jest ciasto z oliwy z oliwek. Nie dość, że jest naprawdę pyszne, to jeszcze łatwe w przygotowaniu, a więc idealne na wizytę gości czy rodzinne popołudnie przy herbacie. Jak przygotować oliwkowe ciasto?
Właściwości oliwy z oliwek
Dzięki wszechstronnym właściwościom oliwa z oliwek znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Warto wiedzieć, że wpływa ona doskonale na organizm człowieka. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin – A, C, E i witamin z grupy B, a także minerałów – potasu, fosforu i żelaza.
Wiele badań dowodzi, że oliwa z oliwek jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, a także zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca. Poza tym, produkt ten wspomaga kobiecą urodę – neutralizuje wolne rodniki i poprawia kondycję skóry, paznokci oraz włosów.
Przepis na ciasto z oliwy z oliwek
To aromatyczne ciasto nie wymaga ani wielu składników, ani dużego nakładu pracy. Na pewno uda się je przyrządzić nawet osobom, które w sferze kulinarnej dopiero raczkują. Pamiętaj, że filiżanka to ok. 240 ml, łyżka – 15 ml, a łyżeczka – 5 ml.
Składniki:
- 2 filiżanki mąki uniwersalnej,
- 1 i 1/3 filiżanki cukru,
- 1 i ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 i ¼ filiżanki pełnego mleka,
- 3 duże jaja,
- 1 i ½ łyżki startej skórki pomarańczy,
- ¼ filiżanki świeżego soku pomarańczowego,
- ¼ filiżanki Grand Marnier.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, pokryj tortownicę o średnicy ok. 22 cm i wysokości co najmniej 5 cm tłuszczem, a następnie przykryj pergaminem. W dużej misce połącz mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W innej misce ubij razem oliwę z oliwek, mleko, jaja, sok i skórkę pomarańczy oraz Grand Marnier. Umieść ciasto w przygotowanej formie do pieczenia i piecz przez 60 minut, dopóki wierzch nie zbrązowieje, a tester do ciasta nie będzie czysty. Studź ciasto przez około 30 minut, a następnie przenieś na paterę i pozwól całkowicie ostygnąć.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze