Kasztany jadalne
KAROLINA • dawno temuKasztany to źródło wielu przyjemności. Chyba każdy z nas w dzieciństwie organizował wyprawy do pobliskiego parku, by nie tylko kasztany zbierać, ale by kolejne godziny spędzić potem na tworzeniu z nich fantazyjnych figur i ludzików. Te dary jesieni dają także możliwość przyrządzenia ciekawych w formie i smaku potraw, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Zobacz, które kasztany są jadalne, i jakie dania możesz wyczarować w swojej kuchni z ich udziałem.
Jadalne kasztany
Jedzenie kasztanów wydaje się dla nas nieco ekscentryczne. Drzewo to kojarzymy raczej z oczekiwaniem na egzaminy maturalne, jesiennymi spacerami, ale nie z kuchnią. Kasztany to dla nas produkt niemal ekskluzywny, który mieli przyjemność kosztować tylko nieliczni. I rzeczywiście jadalne kasztany nie zadomowiły się w naszej tradycji kulinarnej, odwrotnie niż to miało miejsce w Niemczech, Francji, na Węgrzech, a także na Słowacji. Tam owoce te szybko zyskały spore uznanie i do dziś są przyrządzane w rozmaitych formach.
Kasztany jadalne występowały początkowo wyłącznie na południe od Alp, jednak już podboje starożytnych Rzymian sprawiły, że ich smak zawędrował w zupełnie inne regiony, nie tylko Europy, lecz także świata. I tak przepisy na jadalne kasztany można spotkać w Azji Mniejszej i Europie Zachodniej, a nawet w jej środkowej części.
Należy jednakże pamiętać, że owoce, z których możemy stworzyć danie, nie są tymi samymi, które rosną w naszych parkach. Kasztany jadalne to specjalna ich odmiana i wyłącznie owoce tego drzewa są zdatne do spożycia. Niestety nie występują one u nas w stanie naturalnym. Jeżeli chcemy wypróbować jakiś przepis na kasztany jadalne powinniśmy poszukać ich w sklepach albo rozpocząć własną hodowlę tego niesamowitego drzewa.
Zanim jednak zdecydujesz się zaimponować znajomym albo rodzinie przyrządzonymi potrawami z kasztanów jadalnych, zobacz co i w jaki sposób możesz zrobić ze zdobytych darów jesieni i wybierz recepturę, która najbardziej będzie odpowiadała twoim wymaganiom.
Potrawy z kasztanów jadalnych
Na pytanie, jak przyrządzić kasztany, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony można jeść je na surowo zerwane prosto z drzewa, podczas gdy inni twierdzą, że najlepiej smakuję te ususzone. Poza tym zarówno z jednych, jak i drugich można robić rozmaite dania. Najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem jest upieczenie suszonych kasztanów z odrobiną masła i soli. Inne propozycje są znacznie trudniejsze. Kasztany bowiem dobrze sprawdzają się zamarynowane. Można także zrobić z nich pastę, którą je się na surowo bądź jako dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów i słodyczy. Poza tym kasztany są ciekawym i niebanalnym pomysłem na farsz do naleśników, ale także do pieczonych ryb i mięs, np. dziczyzny. Te jesienne dary natury mogą zmienić oblicze urodzinowego tortu, nadając mu wyjątkowy smak, zapach i konsystencję. Jeżeli kiedykolwiek będziesz w posiadaniu jadalnych kasztanów, spróbuj wykonać którykolwiek ze wskazanych przepisów, a zobaczysz, że warto czerpać inspiracje kuchenne z różnych stron świata.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze