Babeczki cytrynowe
KAROLINA • dawno temuTak samo jak każdy z nas chciałby czuć się dobrze we własnej skórze, tak samo nawet najwięksi zwolennicy odchudzających diet i zdrowego stylu życia od czasu do czasu popełniają różnego rodzaju kulinarne grzechy. Trudno jest zapobiec takiej sytuacji, zwłaszcza że historia kuchni kryje w sobie niewyobrażalną rozmaitość smaków, barw i zapachów miłych dla podniebienia, oka i nosa. Warto jednak tę chwilę przyjemności w odpowiedni sposób zaplanować i połączyć ją z miłym czasem spędzonym w kuchni. Jeżeli pozwalasz sobie raz w miesiącu na odrobinę szaleństwa i sięgasz po słodycze lub desery, zadbaj, by były one naprawdę dobrej jakości. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy, że podejmiesz się wyzwania samodzielnego przygotowania smakołyków. Świetnym pomysłem jest przyrządzenie babeczek cytrynowych, na które przepis znajdziesz w poniższym artykule. Jednak zanim dowiesz się, w jaki sposób przygotować ten niezwykły deser, poznaj sekrety owocu, dzięki któremu smakuje on tak dobrze.
Owoc cytryny
Dziś trudno wyobrazić sobie świat smaków bez obecności owocu cytryny. I chociaż na pierwszy rzut oka kojarzy się nam ona z kwaśnością, to jednak obok tego pojawia się cała grupa jej niezliczonych zalet. Właściwości cytryny odkryto już dawno temu i do dziś jest ona niezastąpionym składnikiem wielu potraw. I chociaż niesłusznie określana jest często mianem najbogatszego źródła witaminy C, to zawiera jej całkiem sporo, a jej wpływ na zdrowie jest trudny do zaprzeczenia. Mówiąc o cytrynie, należy jednak zwrócić szczególną uwagę nie tylko na jej charakterystyczny smak, lecz również niezwykły zapach jej skórki. Dzięki temu z jednej strony świetnie nadaje się do ryb, surówek, sałatek i mięs, z drugiej natomiast idealnie podkreśla smak domowych wypieków. Musisz jednak pamiętać, że kiedy zdarza ci się jeść potrawy z dużą ilością soku cytrynowego, powinnaś za każdym razem przepłukać usta wodą, bo długotrwałe jego działanie może uszkodzić szkliwo. Jak wykorzystać omawiany owoc w kuchni? Świetnym pomysłem jest przygotowanie ciasteczek cytrynowych. Jedną z propozycji zaliczanych do tej grupy są cytrynowe babeczki. Nie trać okazji i poznaj przepis naszybkie babeczki z cytryną.
Przepis na babeczki cytrynowe
Do zrealizowania przepisu na babeczki cytrynowe będziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1½ szklanki cukru,
- ½ kostki margaryny,
- 4/5 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 cytryna,
- bita śmietana.
Sposób przygotowania:
Mąkę i sodę przesiewamy, a następnie stopniowo dodajemy do nich utarty cukier z margaryną. Całość dokładnie mieszamy i dolewamy stopniowo jogurt, jajka, a także sok z 1 cytryny. Zanim go jednak wyciśniemy, należy owoc wyparzyć i zetrzeć na tarce skórkę, którą także dodajemy do ciasta. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek i pieczemy w temperaturze około 180°C przez około 30 minut. Po ostudzeniu, babeczki ozdabiamy bitą śmietaną. Całość możemy zwieńczyć świeżymi wiśniami albo plasterkiem cytryny i mięty.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze