Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni
ISABELLE • dawno temuKażdy zawodowy kucharz powie, że do stworzenia pysznego, oryginalnego dania potrzeba trzech rzeczy: fantazji, umiejętności i odpowiednich produktów. Ale czy to faktycznie wystarcza? Chyba nawet najlepszym na świecie kucharzom potrzeba jeszcze jednego: sprzętu kuchennego. To prawda, nasza kuchnia mieści czasem w sobie takie rzeczy, o których nie śniło się nawet nam samym. Ale większość przedmiotów jest po prostu niezbędna. Można oczywiście na przykład łamać chleb ręką, zamiast kroić nożem, ale to chyba mało efektywne. Spróbujmy znaleźć w naszej kuchni sprzęty, bez których nie mogłybyśmy się obyć.
Krojenie czas zacząć!
Noże, począwszy od tych do krojenia chleba po tasaki, są rzeczywiście niezastąpione. Najważniejsze, aby były dobrze naostrzone. Wykorzystujemy je praktycznie zawsze, gdy tylko zabieramy się do jakiejkolwiek potrawy czy przekąski. Nawet gdy robimy sałatkę warzywną czy owocową – potrzebujemy pokroić składniki. Nie mówiąc już o mięsie na obiad czy wystawnej kolacji. Jednym słowem – bez nich kuchnia nie byłaby już taka sama!
Jak kroić bez deski?!
Następną rzeczą, bez której trudno coś zrobić w kuchni, jest deska do krojenia. Oczywiście można się ostatecznie bez niej obyć i kroić na stole czy blacie, ale z pewnością nikt tego nie robi. W przeciwnym razie powierzchnia bardzo by się porysowała i pobrudziła. Najczęściej wybieramy drewniane deski do krojenia. Najlepsze są te bambusowe. Można oczywiście używać także plastikowych, jednak drewniane są bardziej wytrzymałe i nieco zdrowsze.
A teraz do garnka albo na patelnię!
O ile chleb można by łamać ręką lub kroić na stole, o tyle mięsa nigdy nie usmażymy, a zupy nie ugotujemy bez odpowiedniego sprzętu. Na myśli mam oczywiście wszelkiego rodzaju garnki i patelnie. Trudno byłoby gotować zupę czy jakikolwiek inne danie bez tego sprzętu. Garnek i patelnia to przedmioty, bez których nie można się ruszyć. Obecnie można przebierać w najróżniejszych kolorach, formach i kształtach. Różne jest także ich przeznaczenie – do ryb i sosów są głębokie, do smażenia bardziej płaskie, a np. do naleśników zupełnie płaskie z wyprofilowanym brzegiem. Poza tym do wyboru mamy setki producentów, którzy wiedzą, z czym wychodzić naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Przecież garnek, rondel, patelnia czy sagan to sprzęt kuchenny towarzyszący nam od setek tysięcy lat.
Może tarty serek na wierzch?
Wiele jest takich rzeczy w kuchni, które trudno zastąpić czymś innym i z pewnością do nich należy tarka. Gdy chcemy posypać coś serem lub zrobić sałatkę z marchewki, najlepszym sposobem jest utrzeć potrzebny produkt na tarce. Oczywiście, można bawić się w siekanie nożem, ale nigdy nie wyjdzie nam to tak dokładnie i precyzyjnie. Poza tym wszystkim oszczędzamy czas i energię, gdy korzystamy z tarki. Mamy też zazwyczaj do wyboru różne kształty ucieranych składników – w zależności od oczka bądź ząbków.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze