Zdrowe i szybkie do przygotowania przekąski

11. Przekąski też mogą być zdroweKażdy ma ochotę na podgryzanie między posiłkami, jednak należy upewnić się, że przekąski te są dla nas zdrowe. Odkryj pomysły na zdrowe przekąski, które szybko przygotujesz, kiedy dopadnie cię głód.
Zdjęcie autorstwa weinstock / CC BY

11. Przekąski też mogą być zdrowe
Każdy ma ochotę na podgryzanie między posiłkami, jednak należy upewnić się, że przekąski te są dla nas zdrowe. Odkryj pomysły na zdrowe przekąski, które szybko przygotujesz, kiedy dopadnie cię głód.

10. Plastry jabłkaPlastry jabłka z masłem orzechowym to pyszna i zdrowa przekąska. Jabłka to świetne źródło błonnika i witaminy C – nie obieraj ich ze skórki, aby dostarczyć organizmowi więcej błonnika. Masło orzechowe z migdałów, nerkowców i orzechów brazylijskich jest pełne zdrowych dla serca tłuszczów, witaminy E, wapnia ważnego dla zdrowia kości oraz magnezu, który pozytywnie wpłynie na układ nerwowy.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

10. Plastry jabłka
Plastry jabłka z masłem orzechowym to pyszna i zdrowa przekąska. Jabłka to świetne źródło błonnika i witaminy C – nie obieraj ich ze skórki, aby dostarczyć organizmowi więcej błonnika. Masło orzechowe z migdałów, nerkowców i orzechów brazylijskich jest pełne zdrowych dla serca tłuszczów, witaminy E, wapnia ważnego dla zdrowia kości oraz magnezu, który pozytywnie wpłynie na układ nerwowy.

9. Łosoś na na pełnoziarnistych krakersachZmieszaj małą puszkę łososia z sokiem z cytryny, siekaną natką pietruszki i podawaj na pełnoziarnistych krakersach. Łosoś to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają dobroczynny wpływ na mózg oraz serce. Cytryna i natka pietruszki mają mnóstwo wspomagającej układ odpornościowy witaminy C, a pełnoziarniste krakersy dostarczają błonnik ważny dla zdrowia jelit.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

9. Łosoś na na pełnoziarnistych krakersach
Zmieszaj małą puszkę łososia z sokiem z cytryny, siekaną natką pietruszki i podawaj na pełnoziarnistych krakersach. Łosoś to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają dobroczynny wpływ na mózg oraz serce. Cytryna i natka pietruszki mają mnóstwo wspomagającej układ odpornościowy witaminy C, a pełnoziarniste krakersy dostarczają błonnik ważny dla zdrowia jelit.

8. Sałatka owocowaZrób sałatkę owocową z ulubionych owoców i dodaj do tego jogurt (bez dodatkowego cukru) oraz pokruszone orzechy i nasiona. Regularne jedzenie jogurtu to jeden z najlepszych rodzajów pożywienia dla układów odpornościowego oraz pokarmowego.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

8. Sałatka owocowa
Zrób sałatkę owocową z ulubionych owoców i dodaj do tego jogurt (bez dodatkowego cukru) oraz pokruszone orzechy i nasiona. Regularne jedzenie jogurtu to jeden z najlepszych rodzajów pożywienia dla układów odpornościowego oraz pokarmowego.

7. DaktyleRozkrój daktyle i usuń z nich pestki, a następnie wypełnij je mieszanką orzechów i nasion. Daktyle pozytywnie wpływają na jelita, ponieważ są pełne błonnika i dają delikatny efekt przeczyszczający. Orzechy i nasiona są świetnych źródłem protein, które równoważą poziom cukru we krwi. Poza tym, dostarczają także zdrowe tłuszcze, które mają dobroczynny wpływ na cholesterol, oraz cynk kluczowy dla poprawy płodności.
Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

7. Daktyle
Rozkrój daktyle i usuń z nich pestki, a następnie wypełnij je mieszanką orzechów i nasion. Daktyle pozytywnie wpływają na jelita, ponieważ są pełne błonnika i dają delikatny efekt przeczyszczający. Orzechy i nasiona są świetnych źródłem protein, które równoważą poziom cukru we krwi. Poza tym, dostarczają także zdrowe tłuszcze, które mają dobroczynny wpływ na cholesterol, oraz cynk kluczowy dla poprawy płodności.

6. Kulki proteinowe z nasionami dyni i słonecznikaKulki proteinowe to idealna przekąska, kiedy jesteśmy zabiegani, a są bardzo łatwe do zrobienia w domu. 40 daktyli zalej gorącą wodą i pozostaw na 5 minut. 1/2 filiżanki nasion słonecznika, 1/2 filiżanki nasion dyni i 1/2 filiżanki wiórków kokosowych oraz 5 łyżek białka w proszku zmiksuj w blenderze, aż uzyskasz jednolitą masę. Do tego dodaj daktyle, 1 łyżkę olejku kokosowego oraz 2 łyżki masła migdałowego i ponownie zmiksuj. Formuj 12 kulek, obtocz je w nasionach sezamu i przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Kulki proteinowe z nasionami dyni i słonecznika
Kulki proteinowe to idealna przekąska, kiedy jesteśmy zabiegani, a są bardzo łatwe do zrobienia w domu. 40 daktyli zalej gorącą wodą i pozostaw na 5 minut. 1/2 filiżanki nasion słonecznika, 1/2 filiżanki nasion dyni i 1/2 filiżanki wiórków kokosowych oraz 5 łyżek białka w proszku zmiksuj w blenderze, aż uzyskasz jednolitą masę. Do tego dodaj daktyle, 1 łyżkę olejku kokosowego oraz 2 łyżki masła migdałowego i ponownie zmiksuj. Formuj 12 kulek, obtocz je w nasionach sezamu i przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.

5. Pałeczki warzywneWypróbuj hummus z pałeczkami warzywnymi (marchew, seler, papryka, cukinia lub brokuły). Hummus to zdrowa przekąska zawierająca sporo witaminy B, która zapewni energię, białko, błonnik oraz cynk. Hummus z łatwością przygotujesz w domu.
Zdjęcie autorstwa Martin Cathrae / CC BY

5. Pałeczki warzywne
Wypróbuj hummus z pałeczkami warzywnymi (marchew, seler, papryka, cukinia lub brokuły). Hummus to zdrowa przekąska zawierająca sporo witaminy B, która zapewni energię, białko, błonnik oraz cynk. Hummus z łatwością przygotujesz w domu.

4. Smoothie proteinowePrzygotuj sobie pyszne i pełne białka smoothie, używając mleczka migdałowego, jogurtu, dojrzałych bananów lub jagód. Do tego dodaj nasiona chia lub inne mielone pyszności, np. migdały lub nasiona słonecznika. Jeśli masz ochotę na dodatkową słodycz, dodaj 1-2 daktyle lub łyżeczkę miodu.
Zdjęcie autorstwa waros / CC BY

4. Smoothie proteinowe
Przygotuj sobie pyszne i pełne białka smoothie, używając mleczka migdałowego, jogurtu, dojrzałych bananów lub jagód. Do tego dodaj nasiona chia lub inne mielone pyszności, np. migdały lub nasiona słonecznika. Jeśli masz ochotę na dodatkową słodycz, dodaj 1-2 daktyle lub łyżeczkę miodu.

3. Wafle ryżoweNa wafle ryżowe (najlepiej z brązowego ryżu) połóż plasterek niskotłuszczowego sera, pomidor, awokado i posyp nasionami sezamu. Taka satysfakcjonująca przekąska dostarczy białka, które przedłużą uczucie sytości, oraz wapń, który zmniejsza ryzyko osteoporozy w późniejszym stadium życia. Pomidory to jedno z najlepszych źródeł likopenu, a awokado jest pełne beta-karotenu i witaminy E.
Zdjęcie autorstwa jhusemannde / CC BY

3. Wafle ryżowe
Na wafle ryżowe (najlepiej z brązowego ryżu) połóż plasterek niskotłuszczowego sera, pomidor, awokado i posyp nasionami sezamu. Taka satysfakcjonująca przekąska dostarczy białka, które przedłużą uczucie sytości, oraz wapń, który zmniejsza ryzyko osteoporozy w późniejszym stadium życia. Pomidory to jedno z najlepszych źródeł likopenu, a awokado jest pełne beta-karotenu i witaminy E.

2. Mieszanka orzechówMieszanka orzechów to szybka, łatwa i zdrowa przekąska. Zmieszaj niesolone migdały, nerkowce, orzechy włoskie i brazylijskie. Do tego dorzuć nasiona słonecznika i dyni oraz pokrojone suszone morele i figi. Dodatkiem do tego mogą być kawałki gorzkiej czekolady.
Zdjęcie autorstwa Picdream / CC BY

2. Mieszanka orzechów
Mieszanka orzechów to szybka, łatwa i zdrowa przekąska. Zmieszaj niesolone migdały, nerkowce, orzechy włoskie i brazylijskie. Do tego dorzuć nasiona słonecznika i dyni oraz pokrojone suszone morele i figi. Dodatkiem do tego mogą być kawałki gorzkiej czekolady.

1. Sok warzywnySoki warzywne to sprawdzona i zdrowa przekąska. Do przygotowania soku użyj marchwi, buraków, selera, szpinaku, mięty, jabłek, grejpfruta lub cytryny bogatych w ważne składniki odżywcze, włącznie z witaminą C, beta-karotenem, żelazem, potasem oraz antyoksydantami.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

1. Sok warzywny
Soki warzywne to sprawdzona i zdrowa przekąska. Do przygotowania soku użyj marchwi, buraków, selera, szpinaku, mięty, jabłek, grejpfruta lub cytryny bogatych w ważne składniki odżywcze, włącznie z witaminą C, beta-karotenem, żelazem, potasem oraz antyoksydantami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Desery, których nie musisz piec! Pieczone warzywa Jak ze zwykłych ziemniaków zrobić „fancy” dodatek, czyli o posypkach do ziemniaków słów kilka. Jak zrobić łazanki? Jajka z kawiorem - pyszna przystawka Dowiedz się, w jaki sposób samodzielnie przygotować lukier plastyczny Pieczone jabłka - najlepszy deser Przepis na jajecznicę Nowe Werther’s Original Creamy Filling i pyszny świat karmelu Zdrowe słodycze? Tak, to możliwe! Pora na rozgrzewkę : jesienno-zimowy grzaniec Przepis na sos czosnkowy do pizzy