Szybkie i lekkie przekąski z jabłkiem!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuW supermarketach wraz z jabłkami Macintosh pojawiła się jesień. Biegnij więc na zakupy i napełnij reklamówkę tym słodkim przysmakiem. Jabłka są niezwykle bogate w składniki odżywcze, a do tego możesz je dodać niemalże do każdego dania – świetnie smakują w sałatkach, deserach i aromatycznych potrawach. Zapoznaj się z przepisami na lekkie przekąski z jabłkiem roli głównej i delektuj się tym jesiennym smakołykiem.
Aromatyczne desery z jabłka i cynamonu
Następnym razem, gdy dopadnie cię ochota na kaloryczną szarlotkę, wypróbuj jeden z przepisów na przepyszne tosty z jabłkiem. To dużo zdrowsza propozycja, a wciąż możesz delektować się smakiem ciepłego jabłka przyprószonego cynamonem. Taka przekąska zadowoli kubki smakowe nawet największego łasucha.
Zaskocz swoją rodzinę pysznym ciastem z jabłkiem i cynamonem bez dodatku nabiału. Dzięki świeżym owocom z sadu będziesz mogła ograniczyć ilość cukru dodanego do deseru. Smakołyk serwować możesz z lodami bez mleka i cukru, tworząc pyszną i niskokaloryczną przekąskę energetyczną.
Zapomnij o ociekających tłuszczem pączkach z pobliskiej piekarni – postaw na pieczone pączki z jabłkiem własnej roboty. Gdy tylko wyjmiesz je z piekarnika posyp deser cynamonem i cukrem, a nabierze niepowtarzalnego aromatu.
Po powrocie do domu z jesiennego spaceru, nic nie rozgrzeje cię tak, jak ciepły koktajl. Zamiast wypijać zbędne kalorie, postaw na grzany cedr z dodatkiem calvadosu. Odpowiednio doprawiony rozgrzewający napój jest nie lada rarytasem. Cała słodycz koktajlu płynie z naturalnego jabłkowego cedru doprawionego szczyptą brązowego cukru.
Lekkie przekąski na wilczy apetyt
Jabłka są idealnym składnikiem nie tylko deserów. Z powodzeniem stworzysz pyszną zapiekankę z udziałem jabłka i dyni, którą zachwycisz swoich domowników. Ta niezwykle aromatyczna i słodka mieszanka z powodzeniem zastąpi makaron z serem lub purée z ziemniaków, a trzeba przyznać, że jest od nich dużo zdrowsza.
Jabłka są składnikiem, który każdej sałatce dodaje słodyczy i chrupkości. Przygotuj lżejszą wersję sałatki Waldorf i dodaj do niej pokrojony w kostkę owoc. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa zachowa tradycyjny smak, przy zmniejszonej ilości tłuszczu, a co za tym idzie, kalorii.
Grube plastry jabłek obficie wysmarowane masłem orzechowym z dodatkiem pestek dyni, to świetna i bardzo zdrowa przekąska, którą spokojnie możesz zjeść przed samym snem bez obawy o swoją linię. Smakołyk jest bogaty w błonnik i białko, dlatego z powodzeniem dostarczy ci energii na cały dzień.
Nic nie poprawi ci humoru tak skutecznie, jak pieczone jabłko. Zacznij od przekrojenia go na pół lub wydrążenia środka owocu. Podkręć piekarnik do 170° C, a następnie przez 20 minut duś jabłko. W zależności od twojego nastroju, przysmak możesz doprawić orzechami, miodem lub syropem klonowym, żurawiną, lub wiśniami. Cynamon, gałka muszkatołowa i brązowy cukier dodadzą potrawie aromatu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze