3 powody zdrowotne, dla których powinnaś zacząć jeść masło orzechowe!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuUnikasz masła orzechowego jak ognia, bo stanowi bombę kaloryczną? Rzeczywiście orzechy są kaloryczne i to samo tyczy się przyrządzanego z nich masła. Niemniej jednak, od czasu do czasu dobrze by było, aby w twojej diecie pojawiał się ten produkt. Poznaj niezwykły wpływ masła orzechowego na zdrowie!
Obniża cholesterol
Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie masła orzechowego korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w jego składzie zdrowe kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Pamiętaj tylko o tym, aby wybierać wersję masła bez dodatku cukru i soli.
Poprawia koncentrację
Zawarta w maśle orzechowym witamina B3 usprawnia funkcjonowanie mózgu, a tym samym przyczynia się do poprawy koncentracji. Jedząc je regularnie będziesz mogła cieszyć się doskonałą pamięcią przez długi czas.
Dodaje energii
W ciągu dnia często dopada cię silne zmęczenie i senność? Postaraj się włączyć do I lub II śniadania łyżkę masła orzechowego, a dzięki temu będziesz mieć więcej energii za dnia. Możesz je dodać do owsianki lub koktajlu przyrządzonego z banana i 1 szklanki mleka.
Czy znając te niezwykłe właściwości masła orzechowego, planujesz włączyć je do codziennej diety?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze