9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

10. Resztki jedzenia – czy aby na pewno?Za każdym razem, kiedy wyrzucasz głowę krewetki lub skórkę banana, pozbawiasz się niezwykle zdrowych składników odżywczych. Zobacz, jak włączyć te składniki do swojej diety, aby optymalnie się odżywiać.
Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

10. Resztki jedzenia – czy aby na pewno?
Za każdym razem, kiedy wyrzucasz głowę krewetki lub skórkę banana, pozbawiasz się niezwykle zdrowych składników odżywczych. Zobacz, jak włączyć te składniki do swojej diety, aby optymalnie się odżywiać.

9. Skórka kiwi walczy z komórkami rakaKiwi jest bogate w błonnik, ma więcej witaminy C niż pomarańcza i może chronić przed uszkodzeniami DNA, które mogą prowadzić do zachorowania na raka. Flawonoidy zawarte w skórce atakują wolne rodniki, chronią przed zatruciem pokarmowym i chorobami serca. Pamiętaj, żeby kupować owoce organiczne i dokładnie myć skórkę wodą.
Zdjęcie autorstwa Maddox74 / CC BY

9. Skórka kiwi walczy z komórkami raka
Kiwi jest bogate w błonnik, ma więcej witaminy C niż pomarańcza i może chronić przed uszkodzeniami DNA, które mogą prowadzić do zachorowania na raka. Flawonoidy zawarte w skórce atakują wolne rodniki, chronią przed zatruciem pokarmowym i chorobami serca. Pamiętaj, żeby kupować owoce organiczne i dokładnie myć skórkę wodą.

8. Główki krewetek są pełne antyoksydantówWyrzucasz główki krewetek, kiedy je przygotowujesz? Zastanów się – zawierają one antyoksydant o nazwie astaksantyna, który jest 10 razy bardziej efektywny niż antyoksydanty obecne w owocach i warzywach. Następnym razem, kiedy będziesz robić grill, przygotuj krewetki z główką, możesz też dodawać je do zup i risotto.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

8. Główki krewetek są pełne antyoksydantów
Wyrzucasz główki krewetek, kiedy je przygotowujesz? Zastanów się – zawierają one antyoksydant o nazwie astaksantyna, który jest 10 razy bardziej efektywny niż antyoksydanty obecne w owocach i warzywach. Następnym razem, kiedy będziesz robić grill, przygotuj krewetki z główką, możesz też dodawać je do zup i risotto.

7. Skórka pomarańczySkórka pomarańczy to znakomite źródło witamin i minerałów, zawiera m.in. wapń, magnez, cynk, miedź, potas i fosfor. Jej pozytywny wpływ to leczenie zatwardzenia, wysokiego ciśnienia krwi oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu i ryzyka rozwoju raka żołądka. Skórkę pomarańczy można zetrzeć na tarce i posypać nią szparagi lub fasolkę szparagową.
Zdjęcie autorstwa Johanna84 / CC BY

7. Skórka pomarańczy
Skórka pomarańczy to znakomite źródło witamin i minerałów, zawiera m.in. wapń, magnez, cynk, miedź, potas i fosfor. Jej pozytywny wpływ to leczenie zatwardzenia, wysokiego ciśnienia krwi oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu i ryzyka rozwoju raka żołądka. Skórkę pomarańczy można zetrzeć na tarce i posypać nią szparagi lub fasolkę szparagową.

6. Skórka banana w walce z depresjąSkórka banana pełna jest potasu, a dieta bogata w ten minerał pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, co według badań pozwala ograniczyć ryzyko udaru. Ekstrakt ze skórki banana to znakomite źródło podnoszącego na duchu składnika – serotoniny. Skórkę gotuj 10 minut, po czym wypij sam płyn lub zmiksuj w blenderze.
Zdjęcie autorstwa darwin Bell / CC BY

6. Skórka banana w walce z depresją
Skórka banana pełna jest potasu, a dieta bogata w ten minerał pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, co według badań pozwala ograniczyć ryzyko udaru. Ekstrakt ze skórki banana to znakomite źródło podnoszącego na duchu składnika – serotoniny. Skórkę gotuj 10 minut, po czym wypij sam płyn lub zmiksuj w blenderze.

5. Wywar warzywnyGotowanie na parze jest najlepsze, jeśli chodzi o warzywa, ponieważ zachowują one swoje składniki odżywcze. Jednakże jeśli gotujesz warzywa, możesz nadal skorzystać z tych składników, pijąc pozostały po nich wywar. Po schłodzeniu wywaru wypij go jak najszybciej, ponieważ składniki odżywcze szybko się rozkładają.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

5. Wywar warzywny
Gotowanie na parze jest najlepsze, jeśli chodzi o warzywa, ponieważ zachowują one swoje składniki odżywcze. Jednakże jeśli gotujesz warzywa, możesz nadal skorzystać z tych składników, pijąc pozostały po nich wywar. Po schłodzeniu wywaru wypij go jak najszybciej, ponieważ składniki odżywcze szybko się rozkładają.

4. FlakiFlaki zawierają zdrowe składniki odżywcze włącznie z wapniem, cynkiem i selenem, który jest niezwykle skuteczny w walce z wolnymi rodnikami. Poza tym, flaki zapewnią ochronę zębów, kości i męskiego układu rozrodczego.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

4. Flaki
Flaki zawierają zdrowe składniki odżywcze włącznie z wapniem, cynkiem i selenem, który jest niezwykle skuteczny w walce z wolnymi rodnikami. Poza tym, flaki zapewnią ochronę zębów, kości i męskiego układu rozrodczego.

3. Liście seleraNie wyrzucaj liści selera – stracisz cenne źródło witamin A i C, błonnika i antyoksydantów. Liście mają 5 razy więcej magnezu i wapnia niż sam seler. Można je posiekać razem z natką pietruszki i dodawać do ryb.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

3. Liście selera
Nie wyrzucaj liści selera – stracisz cenne źródło witamin A i C, błonnika i antyoksydantów. Liście mają 5 razy więcej magnezu i wapnia niż sam seler. Można je posiekać razem z natką pietruszki i dodawać do ryb.

2. Liście brokułówWartość odżywcza liści brokułu znacznie przewyższa zalety różyczki tego warzywa, jeśli chodzi o beta-karoten. Jedyne 28 gramów liści brokułów dostarczy 90% dziennego zalecanego spożycia witaminy A, w porównaniu do 3% zawartych w różyczce.
Zdjęcie autorstwa liz west / CC BY

2. Liście brokułów
Wartość odżywcza liści brokułu znacznie przewyższa zalety różyczki tego warzywa, jeśli chodzi o beta-karoten. Jedyne 28 gramów liści brokułów dostarczy 90% dziennego zalecanego spożycia witaminy A, w porównaniu do 3% zawartych w różyczce.

1. OwadyDla większości z nas owady to zaraza. Jednak w Azji owady są uważane za smakołyk. Jadalne owady, takie jak koniki polne czy toniaki żeberkowe, zawierają wiele witamin i minerałów, są niskotłuszczowe i mają 2 razy więcej białka niż surowe mięso. Owady można smażyć na głębokim tłuszczu, grillować lub używać jako składnika w stir-fry.
Zdjęcie autorstwa pido67 / CC BY

1. Owady
Dla większości z nas owady to zaraza. Jednak w Azji owady są uważane za smakołyk. Jadalne owady, takie jak koniki polne czy toniaki żeberkowe, zawierają wiele witamin i minerałów, są niskotłuszczowe i mają 2 razy więcej białka niż surowe mięso. Owady można smażyć na głębokim tłuszczu, grillować lub używać jako składnika w stir-fry.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Czemu w ciąży cierpnie mi ręka? Sławni wegetarianie i weganie Ból kolana Kosmetyki do solarium – jak je stosować? Dowiedz się, dlaczego kobiety zdradzają Sprawdź, jak schudnąć na twarzy Jakie właściwości ma seler? Jak w miesiąc zyskać nową sylwetkę? Jest na to sposób! Body Jet. Do 5 l tłuszczu mniej Jak ograniczyć spożycie soli? Powakacyjny trend – smakowite peelingi Polska Federacja Producentów Żywności nie lubi świadomych konsumentów

Popularne w tym tygodniu:

Pestka z awokado – nie wyrzucaj jej do kosza! Kosmetyki a płyny biobójcze do dezynfekcji rąk – poznaj płyn do dezynfekcji Trisept MAX i sprawdź, co je różni!