Ryba pieczona w sosie imbiorowym
OLIWKA . • dawno temuKto powiedział, że w kuchni zawsze musi być łatwo? Czasem żeby wyszło coś pysznego trzeba się trochę postarać. Dziś przepis dla pań odważnych i ambitnych. Kobiety, które nie boją się wyzwań i nowości będą mogły się popisać. Ryba pieczona w piwie z dodatkiem imbiru to naprawdę wyjątkowe i oryginalne danie.
Przygotuj:
- 50 dag ryby słodkowodnej
- pęczek dymki
- kawałek imbiru
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- pół szklanki jasnego piwa
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- cytryna
Krok 1
Ryba pieczona będzie bardzo smaczna. Spraw ją najpierw i natnij nożem poprzecznie z każdej strony 3 razy.
Krok 2
Teraz natrzyj rybę solą i pieprzem.
Krok 3
Pora na aromatyczne przyprawy. Posiekaj drobno cebulę, a imbir obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
A teraz zalewa do ryby. Wymieszaj piwo z miodem i 2 łyżeczkami sosu sojowego.
Krok 5
Cebulę i imbir dodaj do ryby, oprósz posiekanym szczypiorkiem i polej wszystko piwem (zostaw połowę).
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niegorybę pieczoną na 20 minut.
Krok 7
Po 10 minutach odwróć pyszne danie i polej pozostałym sosem piwnym.
Krok 8
Kiedy ryba pieczona w sosie imbirowym będzie gotowa udekoruj ją ćwiartkami cytryny i szczypiorkiem. Podawaj danie rybne z białym półwytrawnym lub wytrawnym winem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze