Jak ugotować ryż?
OLIWKA . • dawno temuZ ryżu można przygotować wiele smacznych potraw. Zwykle trzeba go najpierw doprowadzić do miękkiej postaci. Gotowanie ryżu to pozornie bardzo prosta czynność. Wystarczy do wrzątku wrzucić woreczek, poczekać 20 minut i gotowe. Postępując w ten sposób, wraz z odlewaną wodą, pozbywamy się jednak także cennych witamin i substancji odżywczych. Jak ugotować ryż, by pozostał zdrowy? Wystarczy trzymać się kilku wskazówek.
Przygotuj:
- szklankę ryżu
- dwie szklanki wody
- łyżeczkę masła
- kurkumę
Krok 1
W rondelku rozpuść masło.
Krok 2
Do masła wsyp ryżi zeszklij go. Ten etap powinien trwać dosłownie chwilkę, 2–3 minuty.
Krok 3
Dopiero teraz ryż zalej dwiema szklankami wody.
Krok 4
Gotuj ryż tak długo, aż cała woda odparuje.
Krok 5
Jak zabarwić ryż? W trakcie gotowania dodaj do niego łyżeczkę kurkumy. Przyprawa zabarwi go na żółto lub na ciemniejszy kolor, jeśli dodasz jej więcej. W ten sposób otrzymasz kolorowy ryż, zamiast nudnego białego.
Krok 6
Podawanie ryżu też nie musi być takie zwyczajne. Możesz włożyć go najpierw do filiżanki i postem wysypać na talerz tak, jak babkę z piasku. I proszę, smaczny ryż gotowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze