Jak ugotować ryż?



Z ryżu można przygotować wiele smacznych potraw. Zwykle trzeba go najpierw doprowadzić do miękkiej postaci. Gotowanie ryżu to pozornie bardzo prosta czynność. Wystarczy do wrzątku wrzucić woreczek, poczekać 20 minut i gotowe. Postępując w ten sposób, wraz z odlewaną wodą, pozbywamy się jednak także cennych witamin i substancji odżywczych. Jak ugotować ryż, by pozostał zdrowy? Wystarczy trzymać się kilku wskazówek.
Przygotuj:
- szklankę ryżu
- dwie szklanki wody
- łyżeczkę masła
- kurkumę

Krok 1
W rondelku rozpuść masło.
Krok 2
Do masła wsyp ryżi zeszklij go. Ten etap powinien trwać dosłownie chwilkę, 2–3 minuty.
Krok 3
Dopiero teraz ryż zalej dwiema szklankami wody.
Krok 4
Gotuj ryż tak długo, aż cała woda odparuje.
Krok 5
Jak zabarwić ryż? W trakcie gotowania dodaj do niego łyżeczkę kurkumy. Przyprawa zabarwi go na żółto lub na ciemniejszy kolor, jeśli dodasz jej więcej. W ten sposób otrzymasz kolorowy ryż, zamiast nudnego białego.
Krok 6
Podawanie ryżu też nie musi być takie zwyczajne. Możesz włożyć go najpierw do filiżanki i postem wysypać na talerz tak, jak babkę z piasku. I proszę, smaczny ryż gotowy.

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze