Ryż dla niemowląt
PATRYCJA • dawno temuGdy twoja pociecha skończy 4. (dla dzieci karmionych sztucznie) lub 6. miesiąc życia, (dla dzieci karmionych piersią) możesz rozpocząć rozszerzanie diety. Jednym z pierwszych pokarmów, który pojawia się w diecie dziecka, jest ryż. Można po niego sięgnąć, gdy maluszek ma co najmniej 5 miesięcy.
Właściwości ryżu
Ryż nie uczula, dlatego pojawia się w diecie alergika. Ponadto stanowi jeden z głównych składników diety bezglutenowej. Jest idealny dla osób, które z różnych powodów zdrowotnych muszą pozostawać na diecie lekkostrawnej (jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem). Ryż działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Co więcej, wpływa korzystnie na układ nerwowy. Zawiera dużą porcję białka, błonnika i witamin z grupy B, natomiast jest ubogi w tłuszcze.
Najzdrowszy jest ryż brązowy. Choć wymaga dłuższego gotowania, to wart jest poświęconego mu czasu. Zawiera więcej (niż biały ryż) białka, witamin i soli mineralnych. W jego składzie znajduje się również kwas fitynowy, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Zastosowanie ryżu
Ryż jest nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej. Pojawia się również w kuchni hiszpańskiej czy francuskiej. Znakomicie komponuje się w zestawieniu z rybą. Może być podawany na słodko, słono czy pikantnie. W diecie niemowlaka występuje w wielu obiadkach i deserkach w słoiczkach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze