Obiadek dla niemowląt
PATRYCJA • dawno temuKiedy maluszek skończy 7 miesięcy, możesz powoli wprowadzać do jego diety mięsko z kurczaka, indyka lub królika. Początkowo jako dodatek do papek warzywnych i zupek. Pamiętaj, aby gotować je w osobnym garnuszku, bez kości i skóry. Po 8. miesiącu możesz zaserwować maluszkowi poniższe obiadek z ryżem, warzywami i mięskiem.
Ryż z kurczakiem i warzywami
Przygotuj:
- 100 g mięsa (może być świeża pierś z kurczaka),
- 1 marchewkę,
- 2 łyżki ryżu,
oraz
- dwa rondelki,
- sitko metalowe,
- deskę do krojenia i nóż (ewentualnie maszynkę do mięsa lub tłuczek),
- tarkę.
1. Ugotuj mięsko w osobnym garnuszku. Po ugotowaniu wyłów je i bardzo drobno posiekaj. Możesz przekręcić mięsko przez maszynkę.
2. Ryż ugotuj w samej wodzie. Na wierzchu garnuszka z ryżem zawieś metalowe sitko. Włóż do niego pokrojoną w plasterki marchewkę i ugotuj na parze. Rozgnieć marchewkę tłuczkiem lub zetrzyj na tarce.
3. Ryż odcedź i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem. Połącz z mięskiem i marchewką. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj, gdy danie ostygnie.
Gdy dziecko podrośnie, będziesz mogła gotować ryż na wywarze z mięska i delikatnie doprawić solą. Póki maluszek nie jest z nią zaznajomiony, lepiej nie przyzwyczajać go do niezdrowych, słonych potraw.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze