Kurczak z pesto
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuKurczak nie musi być nudną potrawą. Podając go z wyśmienitym sosem pesto i makaron stworzysz obiad, którym nie pogardziłby żaden Włoch. A przy okazji masz gwarancję pożywnego, zdrowego i smacznego posiłku. Jak przyrządzić kurczaka z pesto?
Składniki, których potrzebujesz:
- 30–35 dag piersi z kurczaka,
- 2 czerwone cebule,
- słoik zielonego pesto na bazie oliwy,
- 3 papryki (różnego koloru),
- 15 dag makaronu razowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Jak to wykonać?
Krok 1: Mięso umyj i pokrój w cienkie paski, a następnie przypraw solą i pieprzem.
Krok 2: Paprykę skrój w paski, a cebulę w krążki.
Krok 3: Wysmaruj oliwą żaroodporne naczynie i ułóż na jego dnie kurczaka.
Krok 4: Dodaj do mięsa warzywa.
Krok 5: Piecz kurczaka z warzywami ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Krok 6: Po wyjęciu zalej mięso z warzywami sosem pesto i wymieszaj.
Krok 7: Całość podawaj z makaronem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze