Do zrobienia tego sosu namawiam wszystkich. Szczególnie zaś tych, którzy sami wyhodowali dorodną bazylię w ogródku. Znakomity do makaronów. Jest jednym z piękniejszych pomysłów kuchni włoskiej. Podaję najbardziej klasyczny z przepisów. Możecie go naturalnie modyfikować wedle własnego gustu , zmieniając proporcje poszczególnych składników, dodając inne (np. pomidory, paprykę).
Pokazuję „ręcznie” robione pesto. Nie jest tak gładkie jak to zrobione przy pomocy miksera. Można je wykonać od ręki, w warunkach polowych, niekoniecznie w moździerzu. Aromat zgniecionej bazylii, orzeszków piniowych i czosnku niezwykle ożywia nasz apetyt. Wrażenia smakowe w pełni potwierdzają nasze domysły.
Składniki:
- 10 dorodnych łodyżek bazylii (najlepiej z ogrodu),
- 2 nieduże ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin),
- 1 nieduża łodyga selera,
- 1 łyżka orzeszków piniowych,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Opłukane i osuszone listki bazylii odrywamy od łodyżki. Drobno kroimy. Wrzucamy do pojemnika, w którym będziemy robić sos. Tak samo postępujemy z czosnkiem i selerem. Tłuczemy na miazgę w moździerzu lub rozdrabniamy mikserem. Jeśli używamy miksera, oliwę dodajemy od początku rozdrabniania w małych porcjach.
2) Dodajemy parmezan, a następnie zrumienione na suchej patelni przeszki pinii. W dalszym ciągu rozcieramy jak najdokładniej. Zaczynamy dodawać oliwę, wlewając ją wąskim strumieniem, cały czas mieszając masę starannie. Dodajemy sól i pieprz.
3) Próbujemy i w zależności od własnego smaku dodajemy to, czego wg nas brakuje, aby smak był pełny i wyrazisty.
Jak podawać?
Ze świeżo ugotowanym makaronem. Klasycznie – ze spaghetti lub linguine.
Ja uwielbiam z makaronem tagliatelle. Makaron po odcedzeniu wykładamy na półmisek. Dokładamy pesto i mieszamy. Po wierzchu można posypać resztą parmezanu i orzeszków piniowych.
Znakomicie smakuje mięso z grilla posmarowane pesto ok. 1 godz przed opiekaniem. Pesto można dołożyć jako jedną z warstw lasagnii. Jednym słowem – nieskończona ilość możliwości.
Uwagi:
Trudno jednoznacznie oszacować koszt. Orzeszki piniowe są drogie. Zużywamy ich jednak niewiele. Najczęściej można je znaleźć w sklepach typu delikatesy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 20 zł |