Składniki:
- 20 dag mąki,
- 2 jajka,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- 200 ml mleka,
- 1kg ugotowanych ziemniaków,
- 30 dag twarogu,
- 2 cebule,
- 2 żółtka,
- pęczek szczypiorku,
- 5 dag żółtego sera,
- pół strąka papryki.
Jak przyrządzić?
Zmiksować jajka z mlekiem, szklanką wody, mąką, szczyptą soli. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. Wlać cieńką warstwę ciasta. Gdy wierzch naleśnika będzie suchy, przewrócić na drugą stronę, krótko smażyć. Tak usmazyć wszystkie nalesniki. Rozetrzeć ziemniaki i twaróg, dodać posiekaną, zrumieniona na oleju cebulę, żółtka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonej tortownicy układać na przemian należniki i nadzienie. Posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 minut w tempereturze 180 stopni. Zdjąć brzeg tortownicy. Tort przełożyć na talerz.
Jak podawać?
Można udekorować papryką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | 420 kcal |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | astaroth_ka |