Tort naleśnikowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 20 dag mąki,
- 2 jajka,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- 200 ml mleka,
- 1kg ugotowanych ziemniaków,
- 30 dag twarogu,
- 2 cebule,
- 2 żółtka,
- pęczek szczypiorku,
- 5 dag żółtego sera,
- pół strąka papryki.

Jak przyrządzić?

Zmiksować jajka z mlekiem, szklanką wody, mąką, szczyptą soli. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. Wlać cieńką warstwę ciasta. Gdy wierzch naleśnika będzie suchy, przewrócić na drugą stronę, krótko smażyć. Tak usmazyć wszystkie nalesniki. Rozetrzeć ziemniaki i twaróg, dodać posiekaną, zrumieniona na oleju cebulę, żółtka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonej tortownicy układać na przemian należniki i nadzienie. Posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 minut w tempereturze 180 stopni. Zdjąć brzeg tortownicy. Tort przełożyć na talerz.

Jak podawać?

Można udekorować papryką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 porcji
Kaloryczność420 kcal
Przybliżony koszt8 zł
Autorastaroth_ka

Tort naleśnikowy: Podobne przepisy

Tort naleśnikowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy