Składniki:
- szklanka naparu z 5 łyżeczek wysoko gatunkowej kawy zmielonej na pył,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- 2 szklanki mleka.
Jak przyrządzić?
W rondelku zarumienić cukier na złoty kolor, wlać gorącą kawę i mieszać, aż karmel się rozpuści.Gdy napój wystygnie, mocno schłodzić go w lodówce. Mleko zagotować, ostudzić, a potem oziębić. Szklanki do 1/4 napełnić kawą, uzupełnić do 3/4 mlekiem, wymieszać i od razu podawać.
Jak podawać?
W wysokich szklankach i ze słomką.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | 55kcal / porcja |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | axania |