Biała Dama - sernik na zimno - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 serki homogenizowane waniliowe,
- 3/4 cukru pudru,
- 1/2 litra śmietany kremówki,
- 2-3 duże łyżki żelatyny,
- cukier waniliowy,
- 10 dag rodzynków,
- puszka ananasów lub brzoskwiń,
- torebka galaretki ananasowej lub brzoskwiniowej,
- rodzynki do przybrania.

Jak przyrządzić?

Serki należy utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym; kremówkę ubić i połączyć z serkiem. Żelatynę moczymy w niezbyt dużej ilości zimnej wody aż spęcznieje (czyli ok. 30 min), a następnie gotujemy. Ostudzoną należy wlać do masy i wymieszać, dorzucić rodzynki i kawałki ananasa lub brzoskwiń (kilka zostawić do dekoracji).Tortownicę napełniamy masą i wstawiamy na godzinę (lub trochę dłużej) do lodówki (czasami dobrze aby masa przeleżała w lodówce przez noc). Galaretkę przyrządzamy wg opisu na opakowaniu, odstawiamy by ostygła (ale nie stężała). Gdy masa serowa stężeje, wyciągamy ją z lodówki, układamy na wierzchu pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodowce, aby galaretka stężała na dobre.

Uwagi:

Może się zdarzyć, że masa nie stężeje odpowiednio i po otwarciu tortownicy zaczyna nam sie niespodziewanie rozłazić... Nie przejmujemy się tym zbytnio, zamykamy tortownicę z powrotem, ciasto podajemy w formie, i jemy prosto z niej :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćcałkiem dużo
AutorAgAndka

Biała Dama - sernik na zimno: Podobne przepisy

Biała Dama - sernik na zimno: wypróbuj również

Powiązane Tematy