Składniki:
- 2 serki homogenizowane waniliowe,
- 3/4 cukru pudru,
- 1/2 litra śmietany kremówki,
- 2-3 duże łyżki żelatyny,
- cukier waniliowy,
- 10 dag rodzynków,
- puszka ananasów lub brzoskwiń,
- torebka galaretki ananasowej lub brzoskwiniowej,
- rodzynki do przybrania.
Jak przyrządzić?
Serki należy utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym; kremówkę ubić i połączyć z serkiem. Żelatynę moczymy w niezbyt dużej ilości zimnej wody aż spęcznieje (czyli ok. 30 min), a następnie gotujemy. Ostudzoną należy wlać do masy i wymieszać, dorzucić rodzynki i kawałki ananasa lub brzoskwiń (kilka zostawić do dekoracji).Tortownicę napełniamy masą i wstawiamy na godzinę (lub trochę dłużej) do lodówki (czasami dobrze aby masa przeleżała w lodówce przez noc). Galaretkę przyrządzamy wg opisu na opakowaniu, odstawiamy by ostygła (ale nie stężała). Gdy masa serowa stężeje, wyciągamy ją z lodówki, układamy na wierzchu pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodowce, aby galaretka stężała na dobre.
Uwagi:
Może się zdarzyć, że masa nie stężeje odpowiednio i po otwarciu tortownicy zaczyna nam sie niespodziewanie rozłazić... Nie przejmujemy się tym zbytnio, zamykamy tortownicę z powrotem, ciasto podajemy w formie, i jemy prosto z niej :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | całkiem dużo |
Autor | AgAndka |