Składniki:
- makaron (najlepiej włoski),
- mleko,
- mąka,
- 1 brokuł,
- czosnek,
- sól,
- pieprz czarny,
- oliwa,
- serek topiony.
Jak przyrządzić?
Sos brokułowy - beszamel:
Do rondelka wlac oliwę,podgrzać,wsypać 3 łyżeczki mąki,zarumienić,odstawić i wlać szklankę zimnego mleka, mieszając oczywiście. Powtórnie podgrzać do zgęstnienia (koniecznie mieszać, co by się grudki nie porobiły, bo grudki nie są fajne). Następnie dodać zblanszowany brokuł i kostkę serka topionego. Dodać czosnek i przyprawy do smaku (jak kto lubi) i wszystko wymieszać.
Podawać z makaronem (ewentualnie z ryżem).
Nie dopuścić do wrzenia sosu beszamel.
Potrzebne przybory:
Mieszadełko, trzepaczka, co by się grudki nie porobiły.
Jak podawać?
Z uśmiechem na ustach. Bardzo smaczne na zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | asia i jacek |