Makaron z brokułkami

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron (najlepiej włoski),
- mleko,
- mąka,
- 1 brokuł,
- czosnek,
- sól,
- pieprz czarny,
- oliwa,
- serek topiony.

Jak przyrządzić?

Sos brokułowy - beszamel:
Do rondelka wlac oliwę,podgrzać,wsypać 3 łyżeczki mąki,zarumienić,odstawić i wlać szklankę zimnego mleka, mieszając oczywiście. Powtórnie podgrzać do zgęstnienia (koniecznie mieszać, co by się grudki nie porobiły, bo grudki nie są fajne). Następnie dodać zblanszowany brokuł i kostkę serka topionego. Dodać czosnek i przyprawy do smaku (jak kto lubi) i wszystko wymieszać.
Podawać z makaronem (ewentualnie z ryżem).
Nie dopuścić do wrzenia sosu beszamel.

Potrzebne przybory:

Mieszadełko, trzepaczka, co by się grudki nie porobiły.

Jak podawać?

Z uśmiechem na ustach. Bardzo smaczne na zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4 porcje
Kalorycznośćbardzo dużo
Przybliżony koszt8 zł
Autorasia i jacek

Makaron z brokułkami: Podobne przepisy

Makaron z brokułkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy