Składniki:
Ciasto:
- 50dkg mąki,
- 2 jajka,
- 4 dkg drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- kostka margaryny,
- sól,
- pieprz,
- starta gałka muszkatułowa
- i smietana.
Nadzienie:
- 40 dkg kapusty,
- kilka suszonych grzybów,
- łyżka oleju (słonecznikowego lub sojowego),
- cebula,
- jajko,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Z drożdży i mleka zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie, wlać do przesianej mąki, dodać jajka, resztę mleka, gałkę muszkatułowa i na końcu rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę ugotować z grzybami (moga być rownież pieczarki), odcedzić, drobno posiekać. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oliwie cebuli dodać kapustę, surowe jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrosnięte ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty. Każdy prostokąt - po umieszczeniu w jego środku wałeczka nadzienia - zawinąć, ułożyć na wysmarowanej blasze. Gdy podrosną, posmarować je śmietaną lub rozbitym jajkiem i upiec na złoty kolor. Wystudzone kapuśniaczki przechowuje się w garnku pod szczelnym przykryciem, a odgrzewa w miarę potrzeby. Są pyszne rownież do czerwonego barszczu i na Wigilię. Smacznego!
Jak podawać?
Na gorąco smaczniejsze z barszczykiem czerwonym - pychotka!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 14 porcji |
Kaloryczność | srednio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Grazka |