Składniki:
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki mleka,
- ser żółty (dwa plastry),
- vegeta,
- pomidor bez skórki,
- szczypiorek,
- olej,
- 3 łyżki bułki tartej.
Jak przyrządzić?
1. żółtka "zabełtać" z vegetą (wedle uznania), pokrojonym w kosteczkę lub startym na dużych oczkach serem żółtym, mlekiem i pokrojonym w koskę pomidorem.
2. oddzielnie zmiksować białka, wymieszać delikatnie z resztą składników.
3. na patelnię wylać olej (tak żeby całe dno było nim pokryte, ale nie na pół palca!), posypać bułką, wylać "masę" i dopiero teraz włączyć gaz (średni, raczej mały płomień), przykryć.
4. w trakcie smażenia dodać szczypiorek.
Potrzebne przybory:
Mikser, jeśli nie ma, można jajka zmieszać od razu w całości, też jest pysznie i mniej pracochłonnie.
Jak podawać?
Jak kto lubi, np. na liściu sałaty, polany majonezem lub posypany szczypiorkiem, obowiązkowo do tego bułka z mesełkiem i kawa (potrawa wybitnie śniadaniowa).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1-2 porcje |
Autor | prolapse |