Składniki:
- 1 1/2 szklanki ciecierzycy
- ząbek czosnku
- cebula
- 1 łyżeczka soli
- mięta (najlepiej świeża, ale moze być np. z herbatki)
- koperek
Jak przyrządzić?
Ciecierzycę namoczyć - ok 4 godz., ale najlepiej zostawić na całą noc. Następnie wszytko razem zmielić (tzn. ciecierzycę, z czosnkiem i cebulą) w maszynce do mięsa (hmm - rozumiem, ale nie wiem jak wegetariańsko nazwać to urządzenie...). Uzyskaną masę posolić i dodać przyprawy. Jeżeli jest za mokra to dodać odrobinę mąki. Potem uformować kuleczki (trochę mniejsze niż piłeczki pigpongowe)i wrzucić do gotującego się oleju (jak frytki). Gotowe po zbrązowieniu.
Uwagi:
Falafel jest przepyszny!!!! Jest to ulubiona potrawa w Turcji i Izraelu. Świetnie pasuje do ryżu i praktycznie dowolnego sosu (ja robię jogurtowy).Samaczne zarówno na gorąco jak i na zimno! Wiem, że falafel można robić też z fasoli, ale osobiście nie próbowałem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Miran |