Składniki:
Dwie szklanki mąki; trzy jajka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 30 deko pikantnej kiełbasy (np. salami, ale może być szynka), dwa pomidory, po jednej papryce czerwonej żółtej zielonej i mała papryka ostra; 20 deko startego żółtego sera; szczypta oregano, sól; pieprz do smaku; olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać półtorej szklanki zimnej wody i starannie zmiksować. Wędlinę paprykę i pomidory(oczyszczone z gniazd nasiennych i pomidory bez skóry)pokroić w drobną kostkę, wymieszać z oregano oraz przygotowanym ciastem i żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać troszkę oleju nakładać łyżka porcje ciasta formując z każdej porcji okrągły placuszek i smażyć z oby stron na rumiano.
Uwagi:
Podawać z keczupem na gorąco lub na zimno.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 100 gram około 235 kcl |
Autor | Kuchcik |